nos 4 years ago
public broadcasters #Typically Dutch

Coronacrisis | Persconferentie na overleg kabinet (23-03)

Het kabinet heeft maandag de maatregelen in de strijd tegen het coronavirus verscherpt. Dit zijn nu de maatregelen.

IN HUIS

Blijf zoveel mogelijk thuis. Ga alleen naar buiten voor werk als je niet thuis kunt werken, voor boodschappen, of om voor anderen te zorgen. Dit geldt tot en met 6 april en mogelijk langer.

Als je kucht/hoest of verkouden bent, mag je niet naar buiten. Bij koorts moet het volledige huishouden thuisblijven. Voor mensen met vitale beroepen geldt een uitzondering, tenzij zij zelf ziek zijn.

Niet meer dan drie mensen mogen op bezoek komen en zij moeten minimaal 1,5 meter afstand houden.


IN DE OPENBARE RUIMTE

Houd altijd minimaal 1,5 meter afstand van anderen. Als drie of meer personen minder dan 1,5 meter afstand tot elkaar bewaren én geen gezin vormen, kan dat leiden tot een boete die op kan lopen tot 400 euro. Burgemeesters hebben de mogelijkheid om middels een noodverordening makkelijker en sneller op te treden. Specifieke locaties, zoals stranden, parken en campings, kunnen daardoor snel gesloten worden.


SCHOLEN

Basisscholen, middelbare scholen, mbo's en kinderdagverblijven zijn tot en met maandag 6 april dicht en mogelijk langer. Voor kinderen van ouders met vitale beroepen is wel opvang in de school en het kinderdagverblijf.

Hogescholen en universiteiten moeten onderwijs online aanbieden in plaats van grootschalige colleges.


EVENEMENTEN

Alle bijeenkomsten en evenementen zijn tot 1 juni verboden, ook als het gaat om bijeenkomsten met minder dan honderd personen.

Voor begrafenissen en kerkelijke bruiloften geldt een uitzondering.


WINKELS

Winkels (en het openbaar vervoer) moeten maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat mensen afstand houden, bijvoorbeeld middels een deurbeleid.

Kappers, schoonheidsspecialisten en andere personen in zogenoemde contactberoepen op het gebied van uiterlijke verzorging mogen tot en met 6 april hun vak niet uitoefenen. Voor fysiotherapeuten geldt dat zij zoveel mogelijk moeten werken middels beeldbellen.


HORECA

Alle eet- en drinkgelegenheden zijn tenminste tot en met maandag 6 april gesloten. Bezorgen en afhalen blijft mogelijk. Ook bij coffeeshops kan afgehaald worden

Voor casino's gelden dezelfde regels als voor eet- en drinkgelegenheden. Zij moeten gesloten zijn.


OVERIG

Op vakantieparken moet men maatregelen treffen om mensen 1,5 meter afstand te laten houden. Als dit niet gebeurt, mogen gemeenten deze locaties sluiten.

Sport- en fitnessclubs, sauna’s en seksclubs zijn tot en met 6 april gesloten en mogelijk langer.


HET CORONAVIRUS IN HET KORT

Het coronavirus verspreidt zich vooral via nies- en hoestdruppeltjes. Het virus kan direct van mens op mens worden overgedragen of (voor beperkte tijd) via oppervlakken zoals deurklinken.

Je kunt de kans op verspreiding flink verkleinen door minstens 1,5 meter afstand te houden van andere personen.


Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.


Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.


Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbare personen, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.


NOS
139K subscribers