tita-tovenaar 50 years ago

Tita Tovenaar | Heel veel Grobbekuikens (1972-1974)

Tita Tovenaar is een Nederlandse kindertelevisieserie oorspronkelijk uitgezonden door de NOS van 1972 tot en met 1974.

Tita Tovenaar werd in 1972 op het Nederlandse scherm gebracht. Het was een dagelijkse serie. Iedere aflevering duurde ongeveer 5 minuten en werd uitgezonden om 18.45 of 18.55 uur, vlak voor de bedtijd van de kinderen. Een bekende zin uit de serie is de tekst waarmee Tita Tovenaar elke aflevering afsloot: "Dat zien we morgen dan wel weer".


De hoofdrollen in de serie waren Tita Tovenaar (Ton Lensink), Tika (Maroesja Lacunes), Kwark, Grobelia, Tato Toveraap, de Grobbebollen, het Grobbekuiken en mensen op Aarde zoals de buurvrouw, 't heertje, de politieagent, het boertje en de kelner en kok van het eethuisje.


De hoofdrollen werden gespeeld door onder anderen Ton Lensink, Maroesja Lacunes, Henk Votel, Tim Beekman, Riet Wieland Los, Sies Foletta, Ab van der Linden, Barrie Stevens, Maélys Morel en Corry van der Linden. De regisseur was eveneens Ton Lensink.


De serie was populair en er verschenen boeken en platen, er werden poppen verkocht en later ook magische toverlantaarns en dergelijke. De serie heeft maar twee jaar gelopen (van 1972 tot 1974) maar is sindsdien al vele malen herhaald. De NOS doet dit bijvoorbeeld in de zomer van 1982 als het programma Sesamstraat een vakantiestop heeft. Doordeweeks zijn er korte afleveringen van De Bereboot uit 1976 te zien en op zondagavond worden er vijf afleveringen van Tita Tovenaar samengevoegd tot één aflevering van 25 minuten.


Tita Tovenaar
1972 - 1974