Nederlands Instituut Beeld en Geluid #Typically Dutch

Reinier Paping wint Elfstedentocht (1963)

Start van de 12e Elfstedentocht in Leeuwarden. Bij het eerste daglicht heeft een groep van 20 schaatsers zich losgemaakt, met onder meer Reinier Paping, Jeen van den Berg, Anton Verhoeven en Jan Uitham.

Via Stavoren arriveren ze in Hindeloopen, waar ze klunen over de zeedijk naar het IJsselmeer.


Bij Workum klunen ze weer over de zeedijk en via de Workumer Trekvaart en de Parregaastervaart schaatsen ze naar Bolsward.


Als eerste stempelen Paping, Van den Berg, Verhoeven en Uitham. Paping komt als eerste aan in Harlingen, drie minuten later gevolgd door Van den Berg en Uitham.


Het ijs van Franeker naar Dokkum en Bartlehiem is door stuifsneeuw bedekt en bij Bartlehiem zijn mensen bezig de baan sneeuwvrij te maken. Paping komt daar met acht minuten voorsprong aan en NTS-verslaggever Arie Kleywegt loopt enkele meters met hem mee.


Koningin Juliana en prinses Beatrix arriveren met een helikopter bij de Grote Wielen te Leeuwarden. Paping komt met een voorsprong van 21 minuten aan in Leeuwarden, gevolgd door Uitham en Van den Berg.


's Avonds roept wedstrijdleider Jan de Jong Paping in hotel De Groene Weide uit tot winnaar en Paping wordt met Uitham en Van den Berg gehuldigd.


Verder luchtopnames van andere wedstrijdrijders en toerrijders in grote groepen tussen Workum en Bolsward.

Deze Elfstedentocht is de geschiedenis ingegaan als de zwaarste Elfstedentocht ooit.

nederlands-instituut-beeld-en-geluid
There are no comments yet.
Authentication required

You must log in to post a comment.

Log in