Het opschalen van bedden op de intensive care - waar de politiek veel over praat - is meer dan een kamer vrijmaken en een verpleegkundige uit een ander vakgebied invliegen. Het werk is specialistisch en vereist kennis van een flink wat medische apparaten.
IC-verpleegkundige Christel Schilders (51) van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) in Tilburg legt uit wat er allemaal komt kijken bij de verzorging van een coronapatiënt. "Alles moet goed gaan, anders krijgt een patiënt geen adem meer."
Wat doet een verpleegkundige op de intensive care?
"Als verpleegkundige op de intensive care ben je heel technisch bezig. Met metingen die continu gedaan worden - zoals hartslag, zuurstof, bloeddruk, beademingsinstelling - en met eigen observaties breng ik in kaart hoe het met mijn patiënten gaat.
Met de IC-arts bepaal ik of we bijvoorbeeld medicijnen of beademingsinstellingen aanpassen. Ik houd op alles toezicht. En als ik niet bij een patiënt op de kamer ben, heb ik alarmen ingesteld. Zo kan ik meteen handelen als een patiënt in gevaar komt.
Daarnaast doe ik de persoonlijke verzorging van een patiënt. Ik was en verschoon hem en als iemand aan de beademing ligt en met narcosemedicatie in slaap wordt gehouden, draai ik hem elke vier uur om, om doorligplekken te voorkomen. Ook doen we veel aan familiebegeleiding."
Wat komt er allemaal precies kijken bij één ic-bed?