Geïnspireerd door avonturenseries als Ivanhoe uit Engeland, Thierry de slingeraar uit Frankrijk en Johan en de Alverman uit België wilde Carel Enkelaar, hoofd televisie van de NOS, zelf een historische jeugdserie produceren.
In januari 1968 begonnen de voorbereidingen door Ben Klokman, chef van de jeugdafdeling, en toneelcoördinator Gerrit Lindenberg. Op de vertaalafdeling hadden zij Gerard Soeteman ontdekt, die de opdracht kreeg een serie spannende ridderverhalen te schrijven. Deze werden gesitueerd rond 1500, een tijd waarin Nederland grotendeels werd bestuurd door de Bourgondiërs onder leiding van Filips de Schone.
Maar Gelre, het huidige Gelderland, was nog zelfstandig en verzette zich onder aanvoering van hertog Karel van Gelre tegen de Bourgondiërs. In deze periode keert jonker Floris van Rosemond van een lange reis door Azië terug in Gelre, samen met zijn goede vriend Sindala, een geheimzinnige fakir uit India.
Het kasteel van Floris blijkt te zijn bezet door Maarten van Rossum, een berucht krijgsheer. Aangesteld door de hertog van Gelre heeft hij van het kasteel een tolhuis gemaakt. Floris en Sindala worden gevangen gezet, maar weten te ontsnappen en vinden onderdak bij heer Wolter van Oldenstein.
Rutger Hauer, afkomstig van de toneelgezelschap De Noorder Compagnie, bleek als tweede keus de ideale Floris te zijn, die al zijn stunts zelf deed. De opnamen zouden plaatsvinden van juli tot en met oktober 1968. Door het slechte weer liep de productie al snel vertraging op en was men in december nog niet klaar. Uiteindelijk werd de serie vier keer zo duur dan begroot, maar het eindresultaat mocht er zijn. Gemiddeld keken er vijf miljoen mensen - niet alleen kinderen - en was de waardering groot. Behalve in België was Floris ook te zien in Schotland en Oost-Duitsland, maar als de serie in kleur zou zijn gefilmd hadden waarschijnlijk meer landen de reeks aangekocht.
De West-Duitse zender ARD maakte in 1973 een remake onder de titel Floris von Rosemund met opnieuw Rutger Hauer in de hoofdrol, nu met lang haar. Plannen voor een tweede Nederlandse serie gingen om financiële redenen niet door.