Eén van die 5 bent u! (1959)

Door Verkade gefinancierde voorlichtingsfilm over rijgedrag. Vijf mannen in een chauffeurscafé discussiëren over het juiste rijgedrag. Aan de hand een flashback van de autorit die zij die dag hebben gemaakt, wordt het rijgedrag van ieder van hen onder de

De eerste, dhr. Langlever (Hans Dassen), blijkt door overvoorzichtigheid andere verkeersdeelnemers uit te lokken tot roekeloos gedrag.


De tweede, dhr. Lesgever (IJpke Heinz), is het type dat in beslag genomen wordt door het foute rijgedrag van andere weggebruikers en daarmee zijn eigen fouten over het hoofd ziet.


De derde, dhr. Snoeier (Henk van Musscher), is het type automobilist dat meent beter te rijden dan ieder ander en juist daardoor geen ruimte laat voor fouten of onvoorzichtigheid van andere weggebruikers.


De vierde, dhr. Weenmaar (Bertus van Ede), kan frustaties van conflicten thuis en terechtwijzingen op het werk niet van zich afzetten tijdens zijn rit en verliest daardoor de benodigde alertheid.


De vijfde, dhr. Vlinder (Antoon van den Boogert), is een goed automobilist die zich echter toch laat afleiden door gesprek met passagier en een droomauto die hem passeert.


Ter afsluiting roept voice-over de kijker op om bij zichzelf een van deze eigenschappen te onderkennen. En terwijl een vlag van het Verbond voor Veilig Verkeer wordt gehesen, besluit VO met "Want tenslotte bent u het zelf, u en niemand anders, die deze vlag in top moet houden".


Nederland