Brandpunt | Over UFO's (2014)

Op 13 april 2014 werd in het TV-programma Brandpunt een reportage uitgezonden over UFO-waarnemingen.

Hoewel UFO staat voor Unindentified Flying Object (Ongeïdentificeerd Vliegend Object) en het van alles kan zijn, wordt het meestal gekoppeld aan een buitenaardse vliegende schotel en in dat kader niet serieus genomen. Er zijn talloze verhalen en meldingen over waarneming van buitenaardse schepen en aliens en in de meeste gevallen blijkt het een grap, trucage of hoax te zijn.


Maar waarom zou je het idee dat buitenaardse wezens onze planeet kunnen bezoeken moeten verwerpen? Wij mensen zijn ook kosmonauten, hebben op de maan gewandeld en een ruimtevoertuig naar alle planeten van ons zonnestelsel inclusief Pluto gestuurd om die van relatief dichtbij te filmen of fotograferen en verder te bestuderen. De Voyagers hebben inmiddels al zo'n grote afstand overbrugd dat ze het zonnestelsel verlaten en zich in de interstellaire ruimte gaan bevinden.


De Melkweg, het sterrenstelsel waarin onze zon en aarde zich bevinden, bevat meer dan 100 miljard sterren. In het heelal zijn eveneens meer dan 100 miljard sterrenstelsels die gemiddeld net zoveel sterren bevatten als onze Melkweg. Om de meeste sterren draaien planeten en manen. Er zijn planeten ontdekt die op de aarde lijken en vergelijkbare omstandigheden kunnen bieden voor leven zoals wij dat kennen op onze planeet.


Zo gek is het dus niet dat er buitenaards intelligent leven bestaat die net als wij kosmonauten zijn.


De kans dat er buitenaards leven in ons zonnestelsel is, is naar de huidige verwachtingen erg klein, al zijn er wel aanwijzingen ontdekt dat het er misschien toch is of er ooit was geweest. Op de planeet Mars zijn overtuigende bewijzen aangetroffen dat op die planeet ooit vloeibaar water moet hebben gestroomd. En vloeibaar water is één van de belangrijkste essenties voor leven zoals wij dat op aarde kennen. Vloeibaar water zou zich ook kunnen bevinden onder de ijskap van Europa, één van de Galileïsche manen van Jupiter. De oppervlaktetemperatuur van Europa is -160 °C, echter astronomen en wetenschappers vermoeden dat het water onder die ijskap vloeibaar moet zijn en een oceaan herbergt van zo'n 100 kilometer diep. In de diepten van de oceanen op aarde is ook leven aangetroffen wat onafhankelijk van zonlicht kan gedijen, dus dat zou er misschien ook kunnen zijn op de maan Europa.


Als er intelligént leven bestaat, moet zich dat buiten ons zonnestelsel bevinden. Dan praat je over afstanden van lichtjaren. Wij mensen kunnen ons nog niet voorstellen hoe we zulke grote afstanden kunnen overbruggen, daarom houden skeptici aan dat het onmogelijk is dat de aarde wordt bezocht kan worden door aliens. Maar wat wij mensen niet weten, weten zij misschien wel; het zou kunnen dat zij een grote wetenschappelijke en technologische voorsprong hebben en zodoende in staat zijn om vanuit hun thuisplaneet de aarde te bezoeken.


Niks kan je uitsluiten en zodoende zijn alle opties mogelijk.


Michael Alberts